container gebracht
Door: vreugdenhillen
Blijf op de hoogte en volg Ard en Mariette
15 Mei 2012 | Nederland, Amsterdam
Ik heb er zo'n zin in om die boekendoosjes uit te pakken en met Ellen en Justig (en Jonathan) te gaan lezen. Jonathan zit in groep C (dus niet bij Ellen). Hij is al "AVI-uit" zoals ze dat hier noemen. Maar vindt natuurlijk geen boekjes meer die bij zijn niveau passen. Laat staan bij zijn belevingswereld: Antilliaanse kind.
Het boeit mij ongelooflijk en het kriebelt ook om hier iets mee te doen. Hij wil graag lezen, kan het ook goed. Wil ook graag gezellig meedoen, dus leest hij vaak met Ellen en Justin mee (AVI-7). Donkerbruin jongetje: wat is zijn achtergrond?? Zo te merken een hoog IQ. Gedragsproblemen?
Vanavond hebben we een lezing bijgewoond van iemand die een onderzoek heeft gedaan naar het leesniveau van eindexamen-kandidaten op de BES-eilanden. Dat is beneden het streefniveau. Zelfs een behoorlijk eindje beneden. Logisch, als Nederlands niet je moedertaal is. Het gaat ook verder dan alleen het leesniveau: ook de andere vakken gaan dan moeizamer.
Dus moet je al op de basisschool beginnen met meer aan te bieden. Er zit veel achter. Wat moet je doen met Papiamentu? Is het wel slim om daar zoveel waarde aan te hechten als je daar na je voortgezet onderwijs niet zoveel meer mee kunt? Daar ging zij verder niet zo op in, want dat viel buiten haar onderzoek. Maar het is voor ons hier wel relevant. En dan niet specifiek onze kinderen, maar alle kinderen die straks (over een aantal jaren) in Nederland willen gaan studeren. Want daar heb je een goede Nederlandse taalvaardigheid voor nodig.
In elk geval heeft Theo vandaag zijn Nederlands eindexamen gedaan. Hij was er erg tevreden over. Dat mag ook wel, want hij heeft zo'n beetje de meeste kennis hierover vergaard, de afgelopen jaren. Thuis en op school. Daarbij is taal ook zijn sterke kant.
Dat komt wel goed.
Morgen scheikunde, dat is iets spannender. Ze hebben nogal wat lessen gemist!
En dan ben ik vanmorgen nog bij Yudaboyu geweest. Kinderpsychiatrie. Voor Thijs. Eigenlijk had ik hem mee moeten nemen, maar dat wist ik niet. Omdat het een intake-gesprek was, was ik alleen gegaan. Dus er blijft nog een stukje over wat ze met hem zelf willen bepraten.
Er zijn inmiddels sterke aanwijzingen voor ADHD. Waar ik niet zo blij van word.
Ach, zei Theo, met jongens-logica: Hij is nu druk, dat verandert toch niet? Dan weet u straks waardoor hij zo druk is.
Waarop ik hem heb proberen uit te leggen dat het nog wel verschil maakt waardoor het komt. Als het een oorzaak heeft buiten hemzelf, dan kun je daar makkelijker iets aan doen.
Als het ADHD is, dan is het wel voor de rest van zijn leven.
Aangezien Theo het in elk geval niet echt als een handicap ervaart, ziet hij het probleem ook niet zo.
We wachten nog maar even af wat de echte onderzoeken gaan opleveren. Ik heb wel alle vertrouwen in onze kinderpsychiater hier.
Het was weer mooi weer. Ik heb wel 4 of 5 wassen droog gekregen! Zou me in Nederland niet gelukt zijn....
15 Mei 2012 - 06:20
Harm:
Lieve vrienden, jullie koerier heeft het pakketje uit Cuba in goede staat afgeleverd. Vanavond voor het eerst hoop ik één tiende deel in de Cognac te dopen, om ze vervolgens te verbranden. Zo doen we dat met afgoden. Ik ben benieuwd wat voor rookgordijn dat geeft. En nog bedankt voor de felicitaties!
4 het leven samen! Liefs, -
15 Mei 2012 - 16:05
Anja:
Eigenlijk wel fijn dat Theo het niet als een handicap ervaart. Het biedt natuurlijk ook veel mogelijkheden en uitdagingen, toch?!. Maar ik snap het wel vanuit je moederblik. Het is wel een dubbele burger: ADHD met een stevige toef begaafdheid. DAt wordt een stevige bite.
Even een tip van Herman: als je de container opent, stap dan even naar achteren. Je weet nooit wat eruit rolt.